Technieken
Lees hier welke machines en technieken wij gebruiken.
Contoursnijden
Ook wel gloeien, hetedraadsnijden of hotwire cutting genoemd. Hierbij wordt een CNC gestuurde gloeidraad gebruikt om nauwkeurige vormen uit zachte materialen zoals EPS en XPS te snijden. Met deze techniek is het mogelijk om 2,5D volumes zoals cilinders, blokken, logo's en letters te snijden. Doordat de twee portalen van de machine onafhankelijk gestuurd kunnen worden en er een draaitafel en draaibank optioneel op aangesloten kan worden is het ook mogelijk eenvoudige 3D volumes zoals conissche vormen, kegels of 3-assig schuine vlakken te snijden.
Contourzagen
Met deze techniek kunnen CNC gestuurd vormen worden uitgezaagd met een draadzaagmachine. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor materialen die niet of niet goed smelten zoals PU, EPP, rockwool, koudschuim, polyetherschuim en andere zachte materialen. Deze machine kan enkel 2,5D volumes snijden, een kegel is met deze machine niet mogelijk.
CNC draaien
Dit is een computergestuurde bewerkingstechniek die wordt gebruikt om ronde en cilindervormige objecten te produceren, zoals zuilen en kolommen met een variabele diameter maar ook standbeelden of delen ervan. Zuilen met een identieke doorsnede over de ganse lengte kunnen ook met voorgaande twee technieken gesneden worden.
3D frezen
Hierbij worden driedimensionale objecten geproduceerd door materiaal weg te frezen uit een blok zachte materialen zoals EPS, XPS of PU schuim. Deze techniek is zeer nauwkeurig en wordt vaak gebruikt voor productie van complexe en unieke vormen. Het is mogelijk 3-assig te frezen op de portaalfreesmachine, 4-assig te frezen op de rotator of 6-assig te frezen op de freesrobot. Deze machines hebben een grotere instelkost maar kunnen nadien zeer efficient meerdere dezelfde objecten reproduceren.
3D scannen
Hierbij wordt een object gescand met behulp van een 3D scanner, die de data omzet in een digitaal 3D-model. Dit model kan vervolgens verder digitaal bewerkt worden en eventueel geprint of gefreesd worden. Wij beschikken hiervoor over eigen apparatuur maar hebben ook een nauwe samenwerking met verschillende bedrijven in de Benelux zodat het niet noodzakelijk is uw kunstwerk of object naar ons toe te brengen. Sommige objecten worden na het scannen bijna volledig overgetekend om een technisch perfect 3D model te bekomen. Als alternatief voor 3D scannen kunnen wij op basis van foto's, een schets of 2D tekening voor de opmaak van het 3D model zorgen.
3D printen
Dit is een techniek waarbij laag voor laag een object wordt opgebouwd aan de hand van een digitaal model. Het is vooral geschikt voor kleinere objecten en prototypes. Deze techniek is nog steeds redelijk traag en duur. Onze maximale printcapaciteit is 700x700x820mm. Voor grotere objecten wordt het model opgedeeld of wordt er overgestapt naar andere technieken zoals frezen.
Polyurea coating
Hierbij wordt een laag coating van polyurea aangebracht op het object, wat het object impactbestendiger en duurzamer maakt. De nodige dikte kan variëren van 2mm voor indoor of tijdelijke toepassingen tot 5-6mm voor meubilair en outdoor objecten die vandalismeproof moeten zijn. De coating kan zo glad mogelijk gespoten worden, een licht appelsienehuid effect is echter onvermijdelijk. Indien dat uit den boze is wordt er dikker gecoat en opgeschuurd. Een alternatieve afwerking die voor vele toepassingen een budgetvriendelijkere oplossing biedt is de coating af te werken met een overspray zodat er een korrel effect bekomen wordt.
Decorschilderen
Hierbij wordt het object met de hand beschilderd en/of bespoten door middel van airbrush om het de gewenste creatieve uitstraling te geven of schaduweffecten toe te voegen.
Lakken
EPS objecten zonder coating kunnen afgewerkt worden door middel van spuiten of schilderen met acrylverf. Gecoate objecten worden beter met een twee-component polyurethaanlak afgewerkt. Dit kan in alle mogelijk RAL of NCS kleuren.